top of page
  • Yazarın fotoğrafıEfe Ulgen Yılmaz

BepiColombo uzay aracı, Merkür'e ait ilk görsellerini gönderdi

Avrupa-Japon sondası yaklaşık 200km hızla güneşe en yakın gezegenin üstünden dalış yapıp fotoğraflarını çekiyor.



Avrupa-Japon sondası BepiColombo uzay aracı, güneş sisteminin en iç gezegeni Merkür'ün yörüngesine 2025'te iki adet sonda bırakma görevindeyken, gezegene ait ilk fotoğraflarını Dünya'ya ulaştırdı.


Görev, gezegenin yerçekimini aracı yavaşlatmak için kullanılarak Merkür'e yapılacak altı uçuşun ilkini Türkiye saatiyle bugün 02.34'te gerçekleştirdi.


200 km'nin (125 mil) altındaki irtifalarda Merkür'ü geçtikten sonra, uzay aracı tekrar açılmadan önce izleme kameralarından biriyle düşük çözünürlüklü siyah beyaz bir fotoğraf çekti.


Avrupa Uzay Ajansı, çekilen görüntünün kuzey yarım küreyi ve Merkür'ün 166 km genişliğindeki Lermontov krateri de dahil olmak üzere karakteristik çukur haritası özelliklerini gösterdiğini söyledi.




Görevin uzay aracı operasyon müdürü Elsa Montagnon, "Uzay aracı açısından uçuş kusursuzdu ve sonunda hedef gezegenimizi görmek inanılmaz" dedi.


Esa, BepiColombo görevin, "Ana yıldızına yakın bir gezegenin kökenini ve evrimini daha iyi anlamak için" bu gizemli iç gezegenin çekirdeğinden yüzey süreçlerine, manyetik alanından ve ekzosfere kadar tüm yönlerini inceleyeceğini söyledi.


Merkür, Güneş'in etrafında dönen ve manyetik alana sahip tek kayalık gezegendir. Manyetik alanlar sıvı bir çekirdek tarafından üretilir, ancak büyüklüğü göz önüne alındığında, Merkür'ün Mars'ın yaptığı gibi şimdiye kadar soğumuş ve katılaşmış olması gerekirdi.


Bu anormallik, çekirdeğin kompozisyonunun bazı özelliklerinden kaynaklanıyor olabilir, BepiColombo'nun ekipmanlarının şimdiye kadar mümkün olandan çok daha fazla hassasiyetle ölçüm yapması bekleniyor.


Görev, İtalyan bilim adamı Giuseppe “Bepi” Colombo'nun ardından adlanmış.


Kaynak: https://www.theguardian.com/science/2021/oct/03/bepicolombo-spacecraft-sends-its-first-images-of-mercury-during-flyby


33 görüntüleme0 yorum
bottom of page